• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Γιατί τώρα το μπλογκ;

Ο αναγνώστης Lykos σε σχόλιό του έθεσε εύλογα το ερώτημα: 

tsopanis, στο Αύγουστος 26th, 2008 στο 8:08 π.μ. Είπε:

Συγνώμη κύριε Λεοντόπουλε… Ερώτηση… Εάν δεν είχατε απολυθεί, θα κάνατε την καταγγελία για την λογοκρισία ή θα την έτρωγε η μαρμάγκα;
Φυσικά δεν περιμένω καμία απάντηση, αφού όποια και εάν είναι αυτή είναι κατόπιν εορτής. Είναι ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε εσείς στον εαυτό σας.
Όπως και να έχει πάντως, δεν είναι κάτι νέο αυτό που έγινε, έχει γίνει πολλές φορές και θα γίνεται και στο μέλλον. Παρόλα αυτά λυπάμαι πολύ για την απόλυση σας, τουλάχιστον είχαμε την δυνατότητα να διαβάσουμε το άρθρο ολόκληρο μέσα από το μπλογκ… Lykos

 

Ο Lykos σε ένα βαθμό έχει δίκιο:  Άργησα πολύ να το βγάλω το μπλογκ. Και είναι αλήθεια ότι περίμενα πρώτα την απόλυσή μου, αν και για την αργοπορία φταίει και η τρομερή αναβλητικότητα μου (θα γελούν τώρα στην εφημερίδα, όσοι με ξέρουν).

Ο Lykos έχει και λίγο άδικο: Την καταγγελία δεν την έκανα αφότου απολύθηκα. Το αντίθετο: απολύθηκα επειδή έκανα την καταγγελία, προφορικά και γραπτά. Όχι στο ίντερνετ αλλά εκεί όπου αρχικά έπρεπε: στους υπεύθυνους της εφημερίδας και στους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ. (Όλα αυτά τα λέω εν τάχει εδώ και αναλυτικά εδώ).

Αν είχα κάνει την πάπια (όπως είχα κάνει στο παρελθόν), μια χαρά θα την είχα τη δουλίτσα μου τώρα, αφού και επισήμως η βασική κατηγορία σε βάρος μου ήταν ότι δήθεν συκοφάντησα τον αρχισυντάκτη και τον διευθυντή της εφημερίδας.

Αλλά το ίδιο το μπλογκ ήταν διαφορετική υπόθεση. Δίστασα αρκετά. Όταν έχεις την (ψευδ)αίσθηση ότι ο χώρος που δουλεύεις είναι κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη εφημερίδα, μια εφημερίδα που δεν ευθύνεται στο σύνολό της για τις πρακτικές συγκεκριμένων επιτελών της, το σκέφτεσαι πολύ πριν στραφείς εναντίον της δημοσίως. Ιδίως όταν ξέρεις πόσοι άσπονδοι φίλοι εκτός εφημερίδας περιμένουν στη γωνία. Γι αυτόν τον λόγο, εξάντλησα τα περιθώρια διαβούλευσης εντός της εφημερίδας. Και μόνον όταν η ιδιοκτησία με άδειασε (δια της απόλυσης), δημοσιοποίησα την ιστορία.

Όπως προσπαθώ να εξηγήσω και στο ποστ για τη λογοκρισία, δεν πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος πρέπει στο πρώτο κρούσμα λογοκρισίας να χαλάσει τον κόσμο. Στη δική μου την περίπτωση, είχα υποστεί και άλλες λογοκρισίες στο παρελθόν. Όταν τα περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν, άρχισα να αντιδρώ, «μαζεμένα» βέβαια. Είχα θέσει το πρόβλημα λογοκρισίας και στον αρχισυντάκτη και στον διευθυντή – σα να λες στον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα… Αλλά είχα εκθέσει «ανεπισήμως» την κατάσταση και στους συνδικαλιστές.

Αυτό που άλλαξε αυτή τη φορά και με οδήγησε στο να διεκδικήσω πιο επίμονα και πιο επίσημα το δίκιο μου εντός της εφημερίδας ήταν ότι η υπόθεση με τα Goody’s παραήταν εξωφρενική.

Φυσικά, η αντίδραση μου δεν ήταν ηρωική. Από μία πλευρά, συμφεροντολογική ήταν! Όταν συνειδητοποίησα πως είχαν πλέον ξεπεράσει το όριο, αντέδρασα για να προστατεύσω τον εαυτό μου και να μπορέσω να κάνω τη ρημαδοδουλειά μου σωστά.

Ο αναγνώστης έχει και σε κάτι ακόμα δίκιο: «δεν είναι κάτι νέο αυτό που έγινε». Αυτή ακριβώς είναι η χρησιμότητα αυτού του μπλογκ: Κάτι, που «έχει γίνει πολλές φορές» αλλά μένει σχεδόν πάντα κρυφό, εδώ παρουσιάζεται επωνύμως και αναλυτικά.

Advertisements

10 Σχόλια

 1. Χαίρομαι πολύ που απαντήσατε στην ερώτηση μου, αν και δεν είχατε καμία υποχρέωση να το πράξετε.
  Δεν είμαι ούτε ειδικός, αλλά ούτε και μπορώ να ισχυριστώ ότι γνωρίζω πολλά για τις λειτουργίες μιας εφημερίδας αλλά και γενικά των δημοσιογράφων. Αλλά τελικά αυτή η καταγγελία που κάνατε στην ΕΣΗΕΑ αλλά και πολύ περισσότερο στους ιδιοκτήτες δεν ήταν εντελώς άσκοπη; Φαίνεται από το αποτέλεσμα (την απόλυση σας) αλλά και από την παραδοχή σας ότι η λογοκρισία είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, ότι και η ΕΣΗΕΑ αλλά και οι ιδιοκτήτες την καλύπτουν, την υποστηρίζουν και την υποθάλπουν;
  Αυτό που με προβληματίζει και παρακαλώ μην το πάρετε σαν προσωπική αιχμή (ούτε σας ξέρω, ούτε έχω κάτι μαζί σας) την καταγγελία εκεί που έπρεπε όπως είπατε την κάνατε. Εάν τελικά δεν είχατε απολυθεί αλλά και παράλληλα δεν είχε αλλάξει τίποτα, όπως δεν έχει αλλάξει μετά από τόσα χρόνια λογοκρισίας που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, εμείς οι απλοί αναγνώστες-πολίτες που στην τελική για εμάς «δουλεύετε», για την ενημέρωση του πολίτη, θα μαθαίναμε το οτιδήποτε; Επαναλαμβάνω ότι το παρόν σχόλιο δεν είναι για εσάς, αλλά για τον οποιοδήποτε δημοσιογράφο που λογοκρίνεται και μπορεί να αντιδρά, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, αλλά αυτή η αντίδραση μένει στα πλαίσια αυτών που εμπλέκονται, ο αναγνώστης μένει ανενημέρωτος, να συνεχίζει να τρώει ότι του σερβίρουν τα Goody’s, η Κ. Ελευθεροτυπία ή η οποιαδήποτε εφημερίδα. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας, ελπίζοντας ότι και στο μέλλον θα συνεχίσετε με την ίδια ηθική, αποκαλύπτοντας τις λογοκρισίες, αλλά πάνω από όλα τις έρευνες σας.

  Lykos

 2. Για κάτσε ρε Τσοπάνη. Μου φαίνεσαι πως κάνεις σαν τους τύπους που όταν δουν πυρκαγιά κοντά παίρνουν τηλέφωνο στα δελτία ειδήσεων, για να το μάθει η πυροσβεστική.

  Ε όχι, τη πυροσβεστική καλά έκανε και τη πήρε πρώτα ο ανθρωπος. Και κανονικά αυτή, η ΕΣΗΕΑ, θα έπρεπε να δώσει δημοσιότητα στο θέμα, όχι μόνος του ο φίλος.

  Ε, αφού η ΕΣΗΕΑ έκανε το συνηθισμένο, καλά έκανε και το βγαλε στη φόρα. Έστω και με ταλαντεύσεις ως προς το μπλογκ.

  Λες και ποιος δε τις έχει στην αρχή…

 3. Άποψη για την αλλαγή της αρχικής στάσης της Μάνιας έχετε; Ο Ν.Λ. ανακατεύεται με τα της εφημερίδας;

 4. Φίλε A8lie,
  Δεν λέω ότι κακώς έπραξε που διαμαρτυρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ και στην διοίκηση. Αλλά ήταν σαν να πήρε τηλέφωνο για μια φωτιά μια αδιάφορη (και τώρα και σε άλλες περιπτώσεις) πυροσβεστική και τον εμπρηστή… Από ότι φαίνεται η “πυροσβεστική” έχει οικόπεδα στην περιοχή που θέλει να κτίσει και φυσικά ο “εμπρηστής” θα είναι ο εργολάβος… Οπότε τα συμφέροντα δουλεύουν για την πάρτη τους και ο πολίτης που θέλει να χαίρεται το δάσος και έχει βάλει όλους αυτούς τους τύπους για να το προστατέψουν, απλά βλέπει τον τελευταίο πνεύμονα οξυγόνου να χάνεται…

  Lykos

 5. Γεια σου Νίκο.

  Γεια το γεγονός με την λογοκρισία, και την σχέση εξάρτησις τις ενημέρωσις των πολιτών για θέματα δημόσιας υγείας, σε συνάρτηση με τα ιδιωτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ένα μόνο έχω να πω, και ίσως και πολλοί άλλοι θα θελαν να το μάθουν, απλά ποια είναι διεύθυνση του απέναντι πεζοδρομίου του εν λόγω Goody’s προς αποφυγή οσμής των λιπαρών.

  Να ενημερώνω κάθε μέρα στα διάφορα blog Ελλάδας, αλλά και Σουηδίας, για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την υγεία τους.

  Είναι όμως και το άλλο που είναι ακόμα πιο δημιουργικό και συνδυασμός του τέλειου μέχρι και τραγελαφικού!

  Ένα κίνημα κατά των διαπλεκόμενων τις διαφθοράς που μαστίζει τον ιερό αυτό χώρο που λέγετε Ελλάδα και τείνει να εξαφανίσει και τους λίγους εναπομείναντες μετέχοντες και κατέχοντες πολίτες την «Ἐλληνική παιδεία» με ήθος σθένος και τόλμη.

  Και μάλιστα επί τι ευκαιρία να γίνει συμπληρωματικά ακόμα ποιο δυναμικό, με τη συμμετοχή και δημοσιογράφων κατά των διαπλεκόμενων ιδιωτικών συμφερόντων ιδιοκτητών ΜΜΕ, οπότε σε συνδυασμό με ένα κίνημα δικηγόρων (βλέπε http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_19_archive.html ) και προσφορά μεγάλη για τον κάθε ιδεολογικό χώρο που ωρύεται κατά τις διαφθοράς θα προσφέρει αλλά και τα προς το ζην θα επιφέρει.

  Ρίχνοντας μια ματιά στο blog http://diaploki-diafthora.blogspot.com/ και τα επιμέρους τμήματά του η δημοσιογραφική έρευνα αλλά και η δικονομική μια ταξινόμηση και σύμπτυξη το πολύ να θέλει, αλλά και κάποιες αναλαμπές μνήμης να φέρει.

  Αθανασιάδης Κωνσταντίνος
  a_konstantin@live.com

  Υ.Γ. σχετικά με τη διεύθυνση του απέναντι πεζοδρομίου του εν λόγω Goody’s επιμένω και έχεις ηθική αλλά και δημοσιογραφική υποχρέωση να με ενημερώσεις για την προστασία τις υγείας μου, καθότι είμαι και Ευρωπαίος πολίτης.

 6. Νικόλα…
  έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που εργαζόμασταν στον ίδιο όροφο της ΚΕ… παρόλο αυτά κατόρθωσα και σε εντόπισα και στο Ποντίκι αλλά και σήμερα στο blog σου. Τυχαία και ψάχνοντας βρήκα το blog σου, διάβασα την όλη υπόθεση-βάσανο- και κατευθείαν πήρα τηλέφωνο στο Ποντίκι, πιστεύοντας ότι θα σε βρω. Μάταια…
  Ελπίζω να διαβάζεις τα σχόλια στο blog σου.
  Να περνάς όμορφα!
  Ζαφειρώ

 7. Κύριε Βλαστάρη
  εργάζομαι αρκετό καιρό υπό τη διεύθυνσή σας, αλλά δε μου έχει δοθεί ποτέ η δυνατότητα να σας μιλήσω, όπως και στους περισσότερους. Σίγουρα δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη μου, για αυτό και μόνο από εδώ μπορείτε να με ακούσετε -συγνώμη- αναγκαστικά.

  Είμαι σίγουρος ότι αυτό το μπλογκ που λέει πολλές αλήθειες σας έχει θυμώσει . Γιατί ακούγονται όλα αυτά που δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά σας. Κι όμως σχεδόν όλοι είναι αρκετά κομψοί.

  Κύριε Βλαστάρη γιατί δυσκολεύεστε να το καταλάβετε; Ο σεβασμός είναι αμοιβαία υπόθεση, κι εσείς δεν μας σεβαστήκατε ποτέ. Αλλαζονεία, περιφρόνηση και χλεύη είναι ότι εισπράτουν από εσάς οι συνεργάτες σας. Γιατί λοιπόν να σας σεβαστούν; Γιατί να εργάζονται με χαρά για εσάς; Γιατί να σας εκτιμήσουν;
  Μένετε σε ακριβή συνοικία, οδηγείτε πολυτελή αυτοκίνητα, περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας σε πανάκριβα ριζόρτ.
  Εμείς με το ζόρι πληρώνουμε το νοίκι και συχνά δεν έχουμε λεφτά ούτε για να βάλουμε βενζίνη.
  Όσο καλά και να κάνουμε τη δουλειά μας τίποτα δεν αλλάζει. Γιατί στην εφημερίδα κανείς δεν ενδιαφέρεται. Πιο πολλές πιθανότητες έχει να μπει ένα πρόχειρο και ανάλαφρο ρεπορτάζ παρά ένα καλό αποκαλυπτικό θέμα. Κουραστήκαμε κι εμείς, βαρεθήκαμε, κι αυτό σας βολεύει σίγουρα. Έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε : Γιατί να κάνουμε ένα καλό ρεπορτάζ αφού κανείς δεν θα μας πει ποτέ μπράβο; Ατίθετα αν θίγει συμφέροντα μπορεί να το δείτε και ως μπελά. Πόσες φορές φέραμε θέμα κι αντί για «μπράβο» ακούσαμε «Ωωχχ». Πολύ σπάνια η επιδοκιμασία και για λάθος λόγο ίσως. Όσες φορές κοπιάσαμε ποτέ δεν ανταμοιφθήκαμε ούτε υλικά ούτε ηθικά.
  Ποτέ δεν αναρωτηθήκατε πως τα βγάζουμε πέρα με το μισθό που πέρνουμε, ο οποίος σε εσάς δεν θα έφτανε ούτε για μια εβδομάδα. Ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε πως νιώθουμε όταν μας τσαλαπατάτε κάθε ενθουσιασμό που έχουμε όταν φέρνουμε ένα καλό θέμα. Αντίθετα μας περιφρονείτε και μας φέρεστε σα να μας κάνετε χάρη που εργαζόμαστε εκεί. Την ίδια στιγμή κανείς από όσους βρίσκονται από πάνω μας ούτε κι εσείς, μας έχετε αποδείξει την αξία σας. Τη σημερινή εννοώ. Όχι τι μπορεί να είσαστε κάποτε, γιατί τα στερνά τιμούν τα πρώτα, που λέει κι ο παππούς μου.
  Δεν είστε γεναιόδωρος κύριε Βλαστάρη. Δε θέλω να σας πω τσιγκούνη. Σας έδωσαν πολλές ευκαιρίες, πολλοί άνθρωποι (όπως ο Σεραφείμ Φυντανίδης) αλλά εσείς δεν δώσατε σε κανέναν καμία. Πέρασαν δημοσιογραφικά διαμάντια από την Κυριακάτικη κι έφυγαν χωρίς να αντιληφθείτε την παρουσία τους. Γιατί ίσως είστε αλλού. Δείχνετε να έχετε ως γνώμονα μόνο τα συμφέροντά σας. Το τι σας εξυπηρετεί. «Ότι είναι συμφέρον είναι και ηθικό» μοιάζει να είναι το μότο σας.
  Όλοι οι διευθυντές που έγραψαν ιστορία ήταν προσωπικότητες που κατάφεραν να εμπνεύσουν τους δημοσιογράφους τους. Να τους δώσουν φτερά. Για αυτό και κέρδισαν το σεβασμό. Όταν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για σένα δε σε σέβονται, το παιχνίδι είναι χαμένο. Θα έχετε λεφτά, κονέ, λυκοφιλίες, αλλά θα έχετε χάσει όλα τα άλλα…τα σπουδαία…

 8. Πολύ σοβαροί είστε ολοι εσείς εδώ. Ας ευθυμήσουμε κι εμείς λίγο. Μου το είπαν αλλά δεν το πιστεύω. Έβαλε μαλιά ο κύριος Γιάνης; Δεν το πιστεύω…Εδώ ο κόσμος χάνεται και….

 9. Πάντως μου κάνει εντύπωση η διορατικότητα και η όσφρηση τις διερευνητικότητας, δημοσιογράφων.

  Αυτό με το σκάνδαλο στη Σκύρο που είναι το εγχειρίδιο εκπαίδευσις βατοπεδικών μεθοδολογιών, με διαχρονικές προεκτάσεις στο Οθωμανικό διοικητικό δίκαιο,παρ’ ότι στα blog πολλάκις έχει αναρτηθεί μὀλις και μετά βίας μετά την συνέντευξη του Αποστόλου στη Χαλκίδα, και αφού κάτι έγραψε η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρθηκε και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ώστε να φτάσει στο σημείο ο βουλευτής Παπαγεωργίου να αισθανθεί την ανάγκη να ενημερώσει το δήμαρχο τις Σκύρου, με τον οποίο έχουν κοινά σημεία ιδεολογικά, και!!! άλλα!!!

  http://orfni.blogspot.com/2008/11/blog-post_9685.html
  http://www.servitoros.gr/news/view.php/20689/

  Τι να σου φταίνε μετά οι μισθωτοί δημοσιογράφοι του δημοσίου?

 10. ΤΟΥ ΔΙΚΙΟΥ

  Ω! Πόσο ειρωνικά με βλέπουν κείνοι
  που ακούν επαναστάσεις να ποθώ
  αφού ωραία τα πράγματα έχουν γίνει
  με νόμο, με ησυχία και με πειθώ!

  Μα εμέ του λόγου μου η φωτιά δε σβήνει
  κι αντίς να συμμαζέψω θ’ απλωθώ
  κι ό,τι της βιας η λίμνη εντός της κλείνει
  αχάλαστο θα φέρω απ’ τον βυθό.

  Ωραία είναι τα πράγματα για κείνους
  που βλέπουν με κοντόθωρη ματιά
  ή έχουν-θλιβεροί υποκριτές-

  όψιν ανθρώπινη κι ένστικτα κτήνους.
  Οι υπόλοιποι ορμάνε στη φωτιά
  και καίγονται του δίκιου μαχητές.

  G. H.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: