• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,429 hits
 • Advertisements

Επιστολή Γεωργίου και «προσεχώς μήνυση»

 

 

Στη συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ο διευθυντής της Κ.Ε. Γιάννης Βλαστάρης παρουσίασε ένα «κρυφό χαρτί»: την επιστολή του καθηγητή Γεωργίου με την οποία ο καθηγητής με κατηγορεί για «απαράδεκτες αναφορές» στο πρόσωπό του, «που βασίζονται επί διαστρεβλωμένων και ανακριβών πληροφοριών«. O κ. Βλαστάρης προανήγγειλε μήνυση εκ μέρους του κ. Γεωργίου. (Μήνυση, πάντως, δεν έχω λάβει ακόμη.)

Παρότι η επιστολή τυπικά δεν απευθύνεται σε μένα, τη δημοσιεύω. Έπρεπε πρώτα να τη δακτυλογραφήσω γιατί ήταν σε χάρτινη μορφή (δες pdf). Κ. Γεωργίου, δώστε μου λίγο χρόνο να ξεμπλέξω με τη δουλειά, και θα σας απαντήσω.

(Άσχετη απορία: Ως τι ο κ. Βλαστάρης έγινε ο κομιστής της επιστολής Γεωργίου; Γιατί ο κ. Γεωργίου δεν έστειλε ο ίδιος την επιστολή ή δεν εκφράζει ο ίδιος την πρόθεσή του να κάνει μήνυση;)

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Χρήστος Γεωργίου

Καθηγητής Βιοχημείας

Τμήμα Βιολογίας

Πανεπιστήμιο Πατρών

Τηλ. 2610-997227

Στην κατωτέρω ιστοσελίδα blog του δημοσιογράφου κ. Ν. Λεοντόπουλου (https://eleftheroutopia.files.wordpress.com/2008/08/hmerologio-pdf.pdf) γίνονται απαράδεκτες αναφορές στο πρόσωπό μου, που βασίζονται επί διαστρεβλωμένων και ανακριβών πληροφοριών τις οποίες παραθέτει σε επιστολή του προς τη διεύθυνση της εφημερίδας. Παραθέτω τα αποσπάσματα της επιστολής που με αφορούν (υπογραμμισμένα) και τα σχολιάζω ως ακολούθως:

Επιστολή του Νικόλα Λεοντόπουλου (4 Σεπτεμβρίου 2007) με τίτλο ‘Με αφορμή ένα ρεπορτάζ για τα τρανς λιπαρά στα ελληνικά φαστ-φουντ… ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΤΟΞΙΚΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ Κ.Ε.’

Προς: Μάνια Τεγοπούλου, Μέλος του Δ.Σ. της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.

Θανάση Τεγόπουλο, Εκδότη Ελευθεροτυπίας

Γιάννη Βλαστάρη, Διευθυντή Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

Βαγγέλη Σιαφάκα, Αρχισυντάκτη Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

 

… «Κατά την προσωπική µου γνώµη, η παρέµβαση της ηγεσίας της Κ.Ε. διαφαίνεται από τα εξής:

(σελ. επιστολής 2) (γ) Στο άρθρο του ο καθηγητής Γεωργίου (ο οποίος κλήθηκε από τον αρχισυντάκτη να .ισορροπήσει. το κοµµάτι) παίρνει θέση υπέρ της ποιότητας των προιόντων της µίας εταιρείας, και µάλιστα υιοθετεί έναν ισχυρισµό εναντίον των προιόντων της άλλης. Πρόκειται για ισχυρισµό, ο οποίος είναι αστήρικτος, καιεκθέτει την εφηµερίδα σε αγωγή!

(σελ. 2) (δ) Ο καθηγητής Γεωργίου έχει χρησιµοποιηθεί επτά φορές ως πηγή στα ρεπορτάζ της δηµοσιογράφου που έχει τα φραντσάιζ της µίας εταιρείας (και άλλες δύο σε ρεπορτάζ άλλων συντακτών)……

Το χρονικό των γεγονότων

Τρίτη 17 Ιουλίου…..

(σελ. 6) (η) έχει προσθέσει άρθρο του καθηγητή της Πάτρας Χρ. Γεωργίου για .να ισορροπήσει το κοµµάτι.

Τετάρτη 18 Ιουλίου

(σελ 7) 19. Διαπιστώνουµε µε απλή αναζήτηση στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφηµερίδας ότι ο ο αρθρογράφος από τον οποίο ζητήθηκε από τον κ. Σιαφάκα εκ των υστέρων να γράψει άρθρο, ο κ. Χρήστος Γεωργίου, έχει:

χρησιµοποιηθεί επτά (7) φορές ως πηγή σε κοµµάτια της δηµοσιογράφου που έχει τα φραντσάιζ (υποσημείωση 12) και δύο ακόµα σε κοµµάτια άλλων συναδέλφων….

Απάντηση Γεωργίου:

Πρόκειται περί σαφούς υπαινιγμού διαπλοκής. Η μακροχρόνια σχέση μου με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είναι άμισθη και υπό τη μορφή άρθρων, ρεπορτάζ και συνδρομής σε ρεπορτάζ. (β) Η θεματολογία των συγκεκριμένων ρεπορτάζ που αναφέρει ο κ. Λεοντόπουλος στην εν λόγω επιστολή του ήταν δικής μου ιδέας, την πρότεινα για ρεπορτάζ στον κ. Σιαφάκα, ο οποίος την ανέθεσε στην υπονοούμενη από τον κ. Λεοντόπουλο δημοσιογράφο, με την οποία έχω άριστη σχέση διότι εκτιμώ την προσωπικότητα, την αντικειμενικότητα και τις ικανότητας της ως δημοσιογράφου. Το μόνο μου κίνητρο είναι η αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 (σελ. 7) 20. Αναζητούµε το άρθρο του Γεωργίου στο κοινόχρηστο σύστηµα αρχείου της ΚΕ και διαπιστώνουµε πως ενώ αυτό υποτίθεται πως γράφτηκε για .να ισορροπήσει το κοµµάτι. των συντακτών (υποσ. 13), στην πραγµατικότητα:

(α) στρέφεται εναντίον των McDonalds υποστηρίζοντας πως «τα τρανς λίπη, παρότι ακόρεστα, ενοχοποιούνται ακόµα και για καρκίνους (υποσ. 14)». Οµως, σύµφωνα µε την Αµερικανική Εταιρεία Καρκίνου αυτό είναι αστήρικτο (υποσ. 15). (Γι αυτό άλλωστε και δεν το ισχυριστήκαµε στο κοµµάτι µας: για να µην εκθέσουµε την εφηµερίδα σε αγωγή!)

Απάντηση Γεωργίου:

Πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα (του 2008) συνδέει ευθέως τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τα τρανς λιπαρά. [Βλέπε Vinikoor L.C., Schroeder J.C., Millikan R.C., Satia J.A., Martin C.F., Ibrahim J., Galanko J.A., Sandler R.S. (2008). Consumption of trans-fatty acid and its association with collateral adenomas. American Journal of Epidemiology168(3): 289-297 (επίσης ‘Study adds colon cancer to list for trans fats’ harm’: http://www.foodnavigator-usa.com/Science-Nutrition/Study-adds-colon-cancer-to-list-for-trans-fats-harm). Στην επίσημη Έκθεση διαιτολογικών οδηγιών της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου (με τίτλο ‘American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity’, πηγή http://www.foodpolitics.com/pdf/amecancsoc.pdf) αναφέρεται για τα τρανς λιπαρά ότι «Η σχέση τους, όμως, με τον κίνδυνο καρκίνου δεν έχει καθοριστεί» (σελ. 113). Δηλαδή, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δεν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καρίνου από τα τρανς λιπαρά αλλά απλά ότι δεν έχει καθοριστεί.

 (β) παίρνει θέση υπέρ των Goody’s, αναφερόµενος στη διαιτητική ωφέλεια του φοινικελαίου (υποσ. 16), παραλείποντας κάθε αναφορά στα πορίσµατα της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας (υποσ. 17).

 1. Αναφορικά με τον πρώτο ισχυρισμό του κ. Λεοντόπουλου ότι παίρνω «θέση υπέρ των Goody’s, αναφερόμενος στη διαιτητική ωφέλεια του φοινικελαίου (υποσ. 16), τον οποίο στηρίζει στο «άρθρο μου», που όμως παραθέτει επιλεκτικά και όχι στην πλήρη μορφή του στην πηγή #16, ισχύουν τα εξής: η ένθετη τοποθέτησή μου (και όχι άρθρο μου) είναι επί λέξη η ακόλουθη: «Τα τοξικά τρανς λίπη των φυτικών βουτύρων (φυτίνες) δεν πρέπει να συγκρίνονται με τα κορεσμένα λίπη των φυτικών λαδιών ως προς τη διαιτητική επικινδυνότητα, ούτε όλα τα ακόρεστα λίπη των τελευταίων να θεωρούνται ‘καλά’ λίπη. Συγκεκριμένα, τα τρανς λίπη, παρότι ακόρεστα, ενοχοποιούνται ακόμα και για καρκίνους. Επίσης, πολλά από τα ακόρεστα λίπη των φυτικών λαδιών, τα πολυακόρεστα, γίνονται τοξικά κατά το τηγάνισμα γιατί οξειδώνονται. Από τα ακόρεστα λίπη των φυτικών λαδιών, ωφέλιμα είναι κυρίως τα μονοακόρεστα (π.χ. το ολεϊκό του ελαιόλαδου), αλλά όχι όλα (π.χ. το ερουσικό οξύ). Επομένως, υπό συνθήκες τηγανίσματος των φυτικών λαδιών, η επικινδυνότητα των κορεσμένων λιπών τους αθροίζεται με αυτή των πολυακόρεστών τους, και δεν σχετίζεται με αυτή των τρανς λιπών των φυτικών βουτύρων. Υπό αυτό το πρίσμα, ένα φυτικό λάδι θεωρείται διαιτητικά πιο ωφέλιμο όταν περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστων και μικρότερο πολυακόρεστων και κορεσμένων λιπών. Με βάση λοιπόν τέτοια ποσοστά (%-μονοακόρεστα/%-πολυακόρεστα + %-κορεσμένα), τα συνήθη φυτικά έλαια σε σειρά μειούμενης διαιτητικής αξίας είναι: ελαιόλαδο (73%/11%+14%), κανόλα λάδι (62%/32%+6%), φυστικέλαιο (49%/33%+18%), σουσαμέλαιο (43%/43%+14%), φοινικέλαιο (38%/10%+52%), σογιέλαιο (24%/61%+15%), καλαμποκέλαιο (25%/62%+13%), βαμβακέλαιο (26%/50%+24%). Αυτή η σειρά θα άλλαζε αν τα φυτικά λάδια αξιολογούνταν με βάση το ποσό των διαιτητικά ωφέλιμων αντιοξειδωτικών συστατικών τους (θα ήταν: σογιέλαιο, κανόλα, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο) ή αν λαμβανόταν υπόψιν ότι τα λάδια κανόλα, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο και καλαμποκέλαιο προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά. Συμπερασματικά, ο πελάτης κάθε είδους ταχυφαγείου θα πρέπει να αποφεύγει τόσο τα τηγανισμένα προϊόντα όσο και αυτά που περιέχουν φυτικά βούτυρα.» (υπογράμμιση δική μου).

Ο κ. Λεοντόπουλος απέφυγε να παραθέσει το ανωτέρω υπογραμμισμένο κρίσιμο συμπέρασμα της ένθετης τοποθέτησής μου στην επιστολή του προς την τετραμελή διεύθυνση της Κ.Ε., από το οποίο φαίνεται ότι σαφώς παίρνω θέση εναντίον όλων των ειδών ταχυφαγείων (αλυσίδων και μη) και όλων των φυτικών λαδιών τηγανίσματος (εκτός βεβαίως του ελαιολάδου). Κι αυτό, παρότι παρουσιάζει αυτούσια την ένθετη τοποθέτησή μου στον σύνδεσμο ‘Ο Καθηγητής Γεωργίου’ (https://eleftheroutopia.wordpress.com/gewrgiou/) κάτω από τον τίτλο ‘ΤΕΚΜΗΡΙΑ’ (στο μέσο δεξιό τμήμα της σελίδας του blog του https://eleftheroutopia.wordpress.com/).

2. Αναφορικά με τον δεύτερο ισχυρισμό του κ. Λεοντόπουλου ότι παρέλειψα να παραθέσω τα «πορίσματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (υποσ. 17)», στα οποία παραπέμπει (στην πηγή #17 και εξ αυτής στην πηγή #9) σε Έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (με τίτλο ‘Δίαιτα, Διατροφή και η Πρόληψη των Χρονίων Παθήσεων’, σελ. 82, 88, 147 Γενεύη 2003), σημειώνω τις ακόλουθες ανακρίβειες. Στη συγκεκριμένη έκθεση του ΠΟΥ, στην οποία κυρίως βασίζεται το ρεπορτάζ του κυρίου Λεοντόπουλου, αναφορικά με το φοινικέλαιο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αναφορικά με την τοξικότητα του φοινικέλαιου. Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ του ο κ. Λεοντόπουλος αναφέρει ότι κατά την έκθεση του ΠΟΥ «το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, και ότι το φοινικέλαιο συσχετίζεται με αυξημένο ρίσκο, περισσότερο και από τα τρανς λιπαρά, την παχυσαρκία και την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ». [βλέπε ρεπορτάζ του κ. Λεοντόπουλου στο blog του https://eleftheroutopia.wordpress.com/to-kommeno-reportaz/). Αντιθέτως, στη σελίδα 92 της εν λόγω έκθεσης (βλέπε πηγή: http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_916.pdf) υπάρχει η εξής πρόταση που ομοιάζει αρκετά με αυτή του ρεπορτάζ του κ. Λεοντόπουλου: «there is convincing evidence that myristic and palmitic acids, trans fatty acids, high sodium intake, overweight and high alcohol intake contribute to an increase in risk». (μετάφραση δική μου: «υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα μυριστικά και παλμιτικά οξέα, τα τρανς λιπαρά οξέα, η παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου», (εννοώντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις). Επιπλέον, η έκθεση του ΠΟΥ ασχολείται πολύ περισσότερο με πολλά άλλα διαφορετικά είδη λιπών (ως συστατικών της διατροφής) και ελάχιστα με το φοινικέλαιο, παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση που δίνει στον αναγνώστη το ρεπορτάζ. Ειδικότερα για το φοινικέλαιο, η έκθεση, μη κάνοντας καμία αναφορά στην επικινδυνότητά του, αναφέρει στοιχεία μόνο (α) για την κατανάλωσή του και τη σπουδαιότητά του ως βρώσιμου λαδιού στο διαιτολόγιο των λαών της νοτιο-ανατολικής Ασίας (σελίδα 30), και (β) ότι αποτελεί φθηνή πηγή ενέργειας για τους φτωχούς κατοίκους του πλανήτη μας (σελίδα 98).

Ο κ. Λεοντόπουλος μπέρδεψε τη λέξη palmitic acid (παλμιτικό οξύ) με τη λέξη palm oil (φοινικέλαιο) στην έκθεση της ΠΟΥ, θεωρώντας ότι πρόκειται περί του ιδίου πράγματος, κάτι που αν ήταν ειδικός θα γνώριζε δεν ισχύει. Το παλμιτικό οξύ είναι ένα από τα πολλά χημικά συστατικά (λιπαρά οξέα) του ζωικού λίπους (κυρίως), ενώ το φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό προιόν (φυτικό λάδι) που περιέχει πολλά είδη λιπαρών οξέων (όπως παλμιτικό, στεαρικό, μυριστικό, ολεϊκό και λινολεϊκό).

Συμπερασματικά, στη δημοσιευθείσα στο blog του επιστολή ο κ. Λεοντόπουλος στήριξε τους δυσφημiστικούς του σχολιασμούς του εναντίον μου επί (α) της λανθασμένης ερμηνείας της Έκθεσης της ΠΟΥ, (β) της απόκρυψης κρίσιμων συμπερασμάτων της ένθετης τοποθέτησής μου, και (γ) της διαστρέβλωσης και του νοήματος του περιεχομένου της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: