• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

    Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
  • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

    Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
  • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

    Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
  • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

    Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
  • Στατιστικά

    • 66.272 hits

Απάντηση (επιτέλους!) στον καθηγητή Γεωργίου

 

Πριν από αρκετούς μήνες, ο καθηγητής Γεωργίου έστειλε στην ΕΣΗΕΑ, μέσω του διευθυντή της Κ.Ε. κ. Βλαστάρη, μια επιστολή εναντίον μου, χωρίς να μου την κοινοποιήσει. Επέλεξα να τη δημοσιεύσω ολόκληρη, χωρίς να απαντήσω σε αυτή για έναν απλό λόγο: Ο κ. Βλαστάρης στη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ ανήγγειλε ότι ο κ. Γεωργίου θα έκανε μήνυση εναντίον μου. Προτίμησα να έρθει πρώτα η μήνυση και να απαντήσω μετά. Η μήνυση δεν ήρθε ποτέ – ήταν ένα ακόμα κόλπο εντυπώσεων του Γιάννη Βλαστάρη. Και τώρα, έστω κατόπιν εορτής, απαντάω στον κ. Γεωργίου. (ΟΚ, το παραδέχομαι, η σχέση μου με το τάιμινγκ είναι καταστροφική…)

Αν μη τι άλλο η επιστολή Γεωργίου δικαιώνει τα όσα έγραψα γι αυτόν: Και πάλι ο κ. καθηγητής ασχολείται, τοποθετείται και επιχειρηματολογεί μόνο για να υπερασπιστεί το φοινικέλαιο, το λάδι δηλαδή των Goody’s… (Άλλωστε εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως πηγή από τη δημοσιογράφο-επιχειρηματία της Κ.Ε.!)

 Ας πάρουμε με τη σειρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Γεωργίου:

Λογοκρισία του κ. Γεωργίου: Πρόκειται προφανώς για αστείο! Αυτούσιο το άρθρο του κ. Γεωργίου υπάρχει τόσο στο σάιτ (https://eleftheroutopia.wordpress.com/gewrgiou/), όσο και στο υπόμνημα (pdf) που έστειλα στην ηγεσία της Κ.Ε. (στο Παράρτημα, σελ. 9, υπ. αριθ.10). Απλώς, στο pdf που ανέβασα στο σάιτ έχω περιλάβει μόνο τη λίστα με τα έγγραφα του υπομνήματος και όχι ξανά-μανά ένα-ένα τα έγγραφα, αφού αυτά υπάρχουν όλα στο σάιτ.

Ειδικοί και «ειδικοί»

Εγώ ειδικός δεν είμαι – γι αυτό το δημοσίευμα φιλοξενούσε τις απόψεις πλήθους ειδικών. Αλλά από ό,τι βλέπω και ο κ. Γεωργίου (παρότι σίγουρα πολύ πιο ειδικός από εμένα) ειδικός δεν είναι (δείτε τις ιστοσελίδες του στο Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και εδώ). Παρόλα αυτά η διεύθυνση της Κ.Ε. ανέθεσε σε αυτόν να γράψει άρθρο για ένα θέμα διατροφής τη στιγμή που υπήρχαν διαθέσιμοι επιστήμονες πολύ πιο ειδικευμένοι από αυτόν – με πρώτη την καθηγήτρια Τριχοπούλου.

Κατά τα άλλα, ο κ. Γεωργίου προβάλλει το επιχείρημα της ειδικότητας τη στιγμή που ο ίδιος γράφει στην Κ.Ε. επί παντός επιστητού: από τη διαφθορά στον καπιταλισμό  ώς τις κεραίες τηλεφωνίας, και από τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και την ομοιοπαθητική ως το Βατοπέδι

Άτιμο φοινικέλαιο!

Ο κ. Γεωργίου αμφισβητεί άλλους κατά τεκμήριο πιο ειδικούς από αυτόν: την καθηγήτρια Τριχοπούλου (χιλιάδες αναφορές στο google και επιστημονικές δημοσιεύσεις), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, και η λίστα πάει λέγοντας. Αμφισβητεί τέλος αυτό που όχι μόνο η επιστήμη αλλά και η κοινή γνώμη γνωρίζει απλώς διαβάζοντας εφημερίδες. Όσα αναφέρονται στο κομμένο ρεπορτάζ για το φοινικέλαιο έχουν γραφεί και σε άλλες εφημερίδες: Επιλέγω ένα κλάσμα των δημοσιευμάτων. Στην Ελλάδα: ΤΑ ΝΕΑ (μεταξύ άλλων 31/1/09, 28/1/06, 8/10/05) και Καθημερινή (μεταξύ άλλων, «Άθλια Έλαια στο πιάτο μας», 29/4/06). Στο εξωτερικό: New York Times, Guardian, και πάει λέγοντας.

Δείτε το πιο χαρακτηριστικό: Πέρυσι (21/5/2008), παράλληλα με την κρίση του ηλιελαίου, η εφημερίδα τα ΝΕΑ, δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όπως τονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Γρηγόρης Ρίσβας, μια λύση για τους καταναλωτές που τρώνε συχνά έξω είναι να αποφεύγουν τα σπορέλαια, τα οποία προκαλούν βλάβες στα αγγεία και περιέχουν τρανς λιπαρά που ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις. Τέτοιο λάδι είναι το φοινικέλαιο: «Θεωρείται μια από τις χειρότερες επιλογές για τηγάνισμα. Κι αυτό επειδή η θερμική του επεξεργασία- το τηγάνισμα- παράγει τρανς λιπαρά»».

Αυτό που κόμισε ως καινούργιο το κομμένο από την Κ.Ε. ρεπορτάζ ήταν η σύνδεση των ουσιών (τρανς λιπαρά, φοινικέλαιο) με τις εταιρείες που τα χρησιμοποιούσαν (αντιστοίχως, McDonald’s και Goody’s). Αυτή ακριβώς η σύνδεση (και μόνο σε ό,τι αφορά στο ζεύγος Goody’s – φοινικέλαιο) είναι που ενόχλησε τόσο τον ετερόκλητο συνασπισμό Σιαφάκα, Βλαστάρη, Γεωργίου.

Έκθεση ΠΟΥ: Εδώ ο κ. Γεωργίου πετάει ένα πυροτέχνημα που δεν τον τιμά ως επιστήμονα. Έχει δίκιο για τη μετάφραση. Αλλά εντελώς άδικο για την ουσία. Πράγματι, μετέφρασα λανθασμένα το palmitic acid το οποίο είναι παλμιτικό οξύ και όχι φοινικέλαιο. Όμως, το παλμιτικό οξύ είναι το κύριο συστατικό του φοινικελαίου, σε ποσοστό 44%, (το λέει ακόμα και το American Palm Oil Council, το Αμερικάνικο Συμβούλιο Φοινικελαίου!), κάτι το οποίο ο κ. Γεωργίου επιμένει να μην αναφέρει. Τη σχέση παλμιτικού οξέος και φοινικελαίου την επικαλείται η ίδια η Goody’s στο κείμενο που μας είχε στείλει!

Ας μεταφράσουμε λοιπόν τα σημεία της έκθεσης της ΠΟΥ που αναφέρονται στην επίδραση του παλμιτικού οξέος στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και τη διόρθωση του κ. Γεωργίου – με έντονα στοιχεία η αλλαγή:

(α) σελ. 82:

«υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα μυριστικά και παλμιτικά οξέα, τα τρανς λιπαρά οξέα, η παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου», [εννοεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις].

(β) σελ. 82

«Λιπαρά Οξέα και και διατροφική χοληστερόλη

[…] Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ανεβάζουν τη συνολική και τη χαμηλής πυκνότητας λιποπροτεϊνης (LDL) χοληστερόλη, αλλά το κάθε ένα λιπαρό οξύ εντός αυτής της ομάδας, έχει διαφορετικές επιπτώσεις. Τα μυριστικά και παλμιτικά οξέα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις […]»

Συμπέρασμα ακόμα και για μη ειδικούς: Τα παλμιτικά οξέα, από τα οποία αποτελείται το φοινικέλαιο σε ποσοστό 44%, «συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου»[εννοεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις] και «έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις» στην αύξηση της χοληστερόλης.

Με άλλα λόγια, μετά και τη διόρθωση του κ. Γεωργίου, το συμπέρασμα για τα λάδια των Goody’s είναι ακόμα χειρότερο!

Σχέση καρκίνου και τρανς: Εδώ ο κ. Γεωργίου κάνει ένα… ταχυδακτυλουργικό: Για να υπερασπιστεί τα όσα έγραψε τον Ιούλιο του 2007 («τα τρανς λίπη, παρότι ακόρεστα, ενοχοποιούνται ακόµα και για καρκίνους») επικαλείται δύο πηγές του… 2008, δύο δηλαδή πηγές που δεν υπήρχαν όταν έγραψε το άρθρο του!

Αλλά και επί της ουσίας: Εγώ δεν ξέρω αν τα τρανς έχουν σχέση με τον καρκίνο – το ξαναλέω ότι δεν είμαι ειδικός. Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πως υπάρχει σχέση. Έγραψα όμως ότι από τη στιγμή που δύο τόσο σοβαρές πηγές, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (της οποίας μάλιστα το συμπέρασμα αποδέχεται ο κ. Γεωργίου) και το Υπουργείο Υγείας του Καναδά λένε ότι η σχέση τρανς και καρκίνου δεν μπορεί να «καθοριστεί» / «determined» (η πρώτη) ή είναι «αστήριχτη» / «inconsistent» (η δεύτερη), μού φαίνεται περίεργο ότι ο ειδικός κ. Γεωργίου προτίμησε να αγνοήσει αυτές τις πηγές – ενεργώντας και πάλι εναντίον των McDonald’s και υπέρ των Goody’s.

Νικόλας

ΥΓ: Από την ΕΣΗΕΑ, με ενημέρωσαν πριν από μήνες ότι ο κ. Γεωργίου τους είχε αποστείλει και ένα άλλο υπόμνημα δεκάδων σελίδων – τέτοιος ζήλος για το φοινικέλαιο! Φυσικά, δεν μπορώ να κάτσω να το δακτυλογραφήσω μιας και δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή αλλά αν θέλει ας μου το αποστείλει στο μέιλ eleftheroutopia@gmail.com. Δεσμεύομαι ότι θα το ανεβάσω αυτούσιο στο σάιτ.

Σχολιάστε