• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Το Mall και η «Κυριακάτικη»

2ος λόγος απόλυσης: «Δεν έδωσες το ρεπορτάζ για το Mall στην Κ.Ε.»

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Το Mall είναι ένα ρεπορτάζ που έκανα το 2006. Αφορούσε το τεράστιο επιχειρηματικό-πολιτικό-νομικό σκάνδαλο με την κατασκευή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου του Ομίλου Λάτση στο Μαρούσι. Το δούλεψα για πολύ καιρό στα τέλη του 2005 και τελικά το έδωσα για δημοσίευση ΔΩΡΕΑΝ στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006), που είχε τα κότσια να το βάλει και να το υποστηρίξει.

Γιατί δεν το έδωσα στην Κ.Ε.;

Μετά από χρόνια στη δουλειά, μαθαίνεις τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει. Τρως τα μούτρα σου, μία, δύο, πέντε φορές, και μετά κανονίζεις τη στάση σου.

Μερικές φορές προτιμάς να μην προτείνεις καν ένα θέμα γιατί δεν θες να μπλέξεις. Τι μπορεί να πάθεις; Από το πιο λάιτ σενάριο: Να σού πουν ότι θα δημοσιεύσουν το θέμα και μετά να το τρενάρουν για μήνες χωρίς να μπορείς να το δώσεις αλλού ή να το δημοσιεύσουν με κομμένα όλα τα σημαντικά στοιχεία. Μέχρι το πιο σκληρό σενάριο: Να σε βάλουν στο μάτι έως και να σε φάνε, όπως συνέβη με την υπόθεση των Goody’s.

Το Mall ήταν ένα από τα θέματα το οποίο δεν είχε ούτε μία στις εκατό ελπίδες να μπει στην Κ.Ε. (αλλά και ευρύτερα στις μεγάλες εφημερίδες). 

Πρώτον, αφορούσε τον Ομιλο Λάτση, όνομα απόλυτο ταμπού για τα ελληνικά μίντια αλλά και για την Ελευθεροτυπία. (Για ψάξτε στο ηλεκτρονικό αρχείο των ελληνικών εφημερίδων για αρνητικά ρεπορτάζ για τον Λάτση και ειδικά για το Mall, και πείτε μου… Σχετικά, με το ποια ΜΜΕ ή δημοσιογράφοι έσπασαν τη σιωπή για το Mall, αλλά και για το τι στάση κράτησε ο… Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, διάβασε εδώ).

Δεύτερον, στην υπόθεση εμπλέκονται «10 + 1 πρόσωπα που έβαλαν πλάτη για να χτιστεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης», όπως γράφαμε στη ΓΑΛΕΡΑ. Όποιος γράφει στην Κ.Ε. ξέρει ότι πολλά από αυτά τα πρόσωπα δεν τα αγγίζουμε.

Λάτσης, Σημίτης, Βενιζέλος, Βάσω Παπανδρέου, Λαλιώτης, Καραμανλής, Σιούφας, Παυλόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Τζανίκος (ο δήμαρχος Αμαρουσίου), Γιάννα Αγγελοπούλου.

Συνεπώς, τρελλός ήμουν να το προτείνω; (Δείτε άλλωστε τι συνέβη με τα λάδια των φαστ-φουντ και τα Goody’s, ένα θέμα ασήμαντης διαπλοκής…)

 

Πώς όμως αποδεικνύεται ότι το Mall δεν θα έμπαινε στην Κ.Ε.;

1. Συνάδελφος από το οικονομικό ρεπορτάζ της Κ.Ε. προσπαθούσε να «περάσει» το θέμα για μήνες. Τελικά μετά από αντεγκλήσεις, χάρη στην επιμονή του, περιορίστηκε με ένα τριακοσαράκι λέξεις για τη… δικαστική πλευρά του θέματος, χωρίς λέξη όμως για το πολιτικο-επιχειρηματκό σκάνδαλο.

2. Η βασική μου πηγή για το Mall, ο Δορύλαος Κλαπάκης, ο μαρουσιώτης που γνωρίζει και έχει αγωνιστεί όσο κανένας με το θέμα, λέει πως, πριν κάνουμε το θέμα μαζί στη ΓΑΛΕΡΑ, το είχε προτείνει στην Ελευθεροτυπία αλλά ο συντάκτης (ένας μάλιστα από τους καλύτερους) τού έδωσε να καταλάβει πως το θέμα «δεν περνάει».

3. Το Mall είναι ένα σκάνδαλο διαρκείας: Ξεκίνησε το 2001 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, εφόσον η υπόθεση παραπέμφθηκε πρόσφατα από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια.

Έκανα μία αναζήτηση στο αρχείο της Κ.Ε. για να δω τι έχει γράψει η εφημερίδα μου για το Mall.

Βρήκα πάνω από δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες δημοσιεύματα. Εξ αυτών, τα συντριπτικά περισσότερα είναι υπέρ της επένδυσης. Στο ίδιο το σκάνδαλο, αναφέρεται ΕΝΑ (1) δημοσίευμα, με… 59 λέξεις, και αυτό κατόπιν εορτής (Κ.Ε., 5/3/2006, δημοσίευμα για τα 2 χρόνια της ΝΔ).

Γιατί επί επτά χρόνια η Κ.Ε. αγνόησε το θέμα;

4. Υπάρχει όμως και μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση: Οταν έψαχνα στοιχεία για το Mall στο αρχείο της Ελευθεροτυπίας, διαπίστωσα ότι το ίδιο «θετικό» για το Mall κείμενο έχει δημοσιευτεί σχεδόν πανομοιότυπο τέσσερις φορές σε έξι μήνες: 28/6/05, 11/7/05, 20/11/05, 28/11/05.  

Αλλά η πιο καλή απόδειξη για το κόψιμο του θέματος από την Κ.Ε. είναι η εξής:

Το Mall είναι και πάλι επίκαιρο: Από τη μια, η νέα και γενναία απόφαση του ΣτΕ για το Mall 1, από την άλλη το Mall 2 (στις εγκαταστάσεις του «ολυμπιακού» IBC). Και οι δύο υποθέσεις έχουν εξαιρετικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον (το γιατί, διαβάστε το εδώ και εδώ). Ας γράψει λοιπόν για το Mall η Κ.Ε. (στην οποία «μπαίνουν όλα«), έστω τώρα, με 7 χρόνια καθυστέρηση…

 

Advertisements

15 Σχόλια

 1. Αγαπητέ Νικόλα
  Το φαινόμενο λογοκρισία δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Πάντα τα μεγάλα συμφέροντα γίνονταν μεγάλα αφού φρόντιζαν να ελέγχουν την πληροφόρηση, δηλαδή ότι τα άπλυτα τους δεν θα τα μαθαίνει ο κοσμάκης. Πάντα είχαν στο πλευρό τους επιφανείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και διάφορους σφογγοκωλάριους που τους χρησιμοποιούσαν όταν και όποτε νόμιζαν.
  Πολύς κόσμος έμαθε να αντιστέκεται, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, μια και το διαδίκτυο βοήθησε πολύ.
  Ήμαστε μαζί σου, μαζί με τους ανθρώπους αυτούς που έχουν φιλότιμο και τιμούν το επάγγελμα τους,

  ΥΓ Η είδηση για το mall και την καταδίκη του πρ. δημάρχου (τρομάρα του) δημοσιεύτηκε και στο TVXS του Κούλογλου.
  Κουράγιο.

 2. […] Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall […]

 3. […] Ειστε ετοιμοι να ξανα διαβασετε,την πιο διαπλεκομενη υποθεση αφθαιρετου εμπορικου κεντρου;;;Καντε κλικ στα παρακατω Links.ΓΑΛΕΡΑ 1ΓΑΛΕΡΑ 2πηγη αρθρων […]

 4. […] Κομμένες ειδήσεις;… Όσοι παίζουν με τα ψαλίδια να προσέχουν μην κοπούν οι ίδιοι!  Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall […]

 5. […] Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006). Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall […]

 6. Εγώ μια απλή ιδιωτική υπάλληλος-μαμά πάντα πίστευα οτι το δίκιο μπορεί να υπερισχύσει. Την ίδια στιγμή πίστευα όμως οτι το και άδικο καλά κρατεί. Τέτοιες όμως υποθέσεις είναι που με κάνουν και εκπλήσομαι, τόσο που δεν το πιστεύω ή δεν θέλω να το πιστεύω. Εκεί είναι όμως η αφέλεια και εθελοτυφλία μου! Για να αισθάνομαι εγώ ανάλαφρη και ήρεμη εθελοτυφλώ και «εκπλήσομαι». Αυτό κάνει και ο περισσότερος κόσμος,» δεν μπορώ, δεν θέλω να μαθαίνω, στεναχωριέμαι…»
  Μπράβο στους ανθρώπους που έχουν την ευαισθησία αλλά και το σθένος και αντιστέκονται, μπράβο και στο Internet που υπάρχει για να υποψιαζόμαστε και εμείς οι αδαείς…

 7. […] Καλύτερα όμως να δείτε και μόνοι σας. Μπορείτε να το διαβάσετε το θέμα εδώ: (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006). Ενώ για την λογοκρισία και την απόλυσή του, ο ίδιος ο συνάδελφος στο blog του τα εξηγεί όλα: λογοκρισία σχετικά με το Mall […]

 8. […] 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall Posted by admin on Φεβρουαρίου 14th, 2009 filed in Γενικές ειδήσεις […]

 9. ΤΟ ΣτΕ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΝΟΜΟ. Ο ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ (MALL, ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, αργότερα ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝ.ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ…, κλπ) «ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ» ΜΕ ΝΟΜΟ ΩΣΤΕ ΤΟ ΣτΕ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ. ΔΗΛΑΔΗ, Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΜΟΥΣ ΜΑΣ (π.χ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ) ΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ» ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΣΩΣΤΑ ΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑΣ…

 10. Και μετά τα ΜΜΕ θέτουν θέμα αξιοπιστίας των bloggers…

 11. […] 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall Γράψτε το σχόλιό σας Visited 1 times | Tags: ATHENS MALL, ΔΗΜΟΣ […]

 12. Η Ελευθεροτυπία της Κυριακής 26-9-10, είχε ένα σι-ντι με τον ήστγουντ και την Σριπ.
  Όμως δεν είχε ελληνικούς υπότιτλους.
  Παίρνω το 210-9296001 και η ευγενικότατη κοπέλα που βγήκε με σύνδεσε με το τμήμα προσφορών.
  Αυτό μου είπε τα εξής (μαγνωτοφωνημένα): » Το τμήμα είναι κλειστό. Για να εξυπηρετηθείτε ακολουθήστε τις οδηγίες. Για αρχίδια καλαβρέζικα γενικά πατήστε ένα…για αρχίδια ελληνικά γενικώς πατήστε δύο…για αρχίδια με τρίχες γενικά πατήστε τρία…για αρχίδια χωρίς τρίχες γενικά πατήστε τέσσερα…για αρχίδια μεγάλα πατήστε πέντε…για αρχίδια μικρά πατήστε έξη…για αρχίδια δεξιό αρχίδι πατήστε εφτά…για αριστερό αρχίδι πατήστε οχτώ…η υπομονή σας ανταμείφτηκε-είμαι ένα ελληνικό,άτριχο, μεγάλο δεξιό αρχίδι. Όταν ακούσετε το μπιπ μιλήστε. Θα γράψω ολα όσα θα πείτε. Ευχαριστώ.»
  Γιώργης Χολιαστός

 13. (Ίστγουντ και Στριπ)
  Και το έβδομο «αρχίδια» διαγράφεται εννοείται.

  Γιώργης Χολιαστός

 14. […] Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall […]

  • To mall είναι στα σύνορα 2-3 δήμων. Εκ μέρους του Δήμου Πεύκης ένας δημοτικός σύμβουλος έγινε κατόπιν γνωστός. Τον φέρανε στο Μαρούσι ως λύση, αδιάφθορο, μακριά από τον Τζανίκο. Είναι ο σημερινός δήμαρχος Μαρουσιού, Πατούλης. Υπάρχουν στοιχεία για την ανάμιξη του δήμου Πεύκης στο Mall; (Ομολογώ δεν έχω διαβάσει ακόμα τα σχετικά άρθρα.) Πάντως ο Πατούλης ξεκίνησε από Ηλιούπολη, τον φορέσαν ως δημοτικό σύμβουλο στην Πεύκη, δήμαρχο στο Μαρούσι, πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου, και μόνιμη καρέκλα και κάμερα στην τηλεόραση. Τώρα θέλαν να τον χρίσουν και δήμαρχο Αθηναίων, αλλά δεν τους βγήκαν τα νούμερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: