• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Η πολυπασχόληση & τα μαγαζάκια

3ος λόγος απόλυσης: «Έκτός από την Κ.Ε. δουλεύεις κι αλλού«.

Ναι, αστείο δεν είναι; Ο Γιάννης Βλαστάρης (ο διευθυντής της Κ.Ε.) ζήτησε την απόλυσή μου επειδή εκτός από την Κ.Ε. εργάζομαι και αλλού. Και γω να προσπαθώ να πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Στην Ελευθεροτυπία, εργαζόμουν από το 1998 – δεν με έφερε κανένας, ζήτησα δουλειά χωρίς να έχω κανένα μέσο. Όταν συνέβη η κρίση αμειβόμουν με 1.150 ευρώ, καθαρά. (Φυσικά, δεν είναι λίγα αν κανείς λάβει υπόψη του τις στρατιές των συναδέλφων που είναι άνεργοι ή εργάζονται σε εφημερίδες χωρίς να πληρώνονται ή πληρώνονται με μαύρα. Και πάντως, όλα αυτά δεν αφορούν την Ελευθεροτυπία που είναι ίσως το πιο εντάξει ΜΜΕ στα εργασιακά – δες το ποστ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΟΠΙΑΣ).

Η πολυθεσία για την οποία μίλησε συνωμοτικά ο Βλαστάρης αφορά τη συνεργασία μου κατ’αποκοπήν (με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) με το ΠΟΝΤΙΚΙ Global και με τον ΑΝΤΙΛΟΓΟ των 4ΤΡΟΧΩΝ. Πάντα, επωνύμως. Όπως, συμβαίνει, άλλωστε με χιλιάδες άλλους δημοσιογράφους, εντός και εκτος Κ.Ε., που κάνουν και δύο και πέντε δουλειές για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους – διαφανώς. 

Ειδικότερα: Από τον Μάιο 2007 συνεργάζομαι μαζί με μια παρέα φίλων και δημοσιογράφων (από τους οκτώ, οι 4 έχουμε περάσει από την Ελευθεροτυπία) στο Global, ένα ένθετο με διεθνή θεματολογία, το οποίο κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη με το ΠΟΝΤΙΚΙ. Η συμμετοχή μου ήταν γνωστή σε όλους, και το όνομά μου υπάρχει στην ταυτότητα από το πρώτο τεύχος.

Αλλά, κοίτα ποιος μιλάει… Ο διευθυντής Βλαστάρης που μας είχε συστήσει (σε όλους τους συντάκτες, κατά τη διάρκεια γεύματος στο εστιατόριο Ideal) να αναζητήσουμε και αλλού δουλειές, παίρνοντας παράδειγμα από τον ίδιο που στα 30 του είχε πέντε ή επτά δουλειές – δεν θυμάμαι ακριβώς πόσες.

Την ίδια ώρα, στην Κυριακάτικη, όπως και σε όλον τον ελληνικό τύπο, είναι κοινό μυστικό πως ορισμένοι συνάδελφοί μας με αδιαφανή ή διαφανή τρόπο είναι παράλληλα σύμβουλοι υπουργών (!), ή σε γραφεία τύπου δημόσιων οργανισμών (!), ή στις δημόσιες σχέσεις εταιρειών (!) ή μισθωτοί των ίδιων των εταιρειών (!).

Και αυτοί είναι τα καλά παραδείγματα, γιατί υπάρχουν και οι άλλοι, που κάνουν «άλλες δουλειές». Συντάκτες που έχουν στήσει το δικό τους μαγαζάκι εντός της εφημερίδας, πουλώντας (ερήμην της διεύθυνσης της εφημερίδας) ένα είδος προστασίας σε επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα: την προστασία της εφημερίδας στην οποία γράφουν…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: