• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Για τη δημοσιογράφο-επιχειρηματία

Μία από τις λεπτές δυσκολίες αυτού του σάιτ ήταν η αναφορά στη δημοσιογράφο της Κ.Ε., η οποία φέρεται πως έχει επιχειρηματική σχέση με τα Goody’s.

Η σχέση της δημοσιογράφου με την εταιρεία ήταν, από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων, γνωστή σε πολλούς στην Κ.Ε. – αλλά όχι σε μένα και στη συνάδελφο με την οποία συνυπογράψαμε το ρεπορτάζ. Έπρεπε να το ξέρουμε;

Το πρόβλημα δεν είναι η δημοσιογράφος-επιχειρηματίας. Σε τελική ανάλυση, εκείνη έκανε τη δουλειά της. Το θέμα είναι πώς η ηγεσία (διευθυντής και αρχισυντάκτης) μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Ελλάδα βάζει πρώτα τα συμφέροντα μιας εταιρείας φαστ-φουντ, και μετά τα συμφέροντα της ίδιας της εφημερίδας.

(Από την άλλη, δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου: βρίσκω το λιγότερο απρεπές το γεγονός πως η δημοσιογράφος, παρότι δύο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, επί τόσους μήνες δεν ανέλαβε την ευθύνη της).

Αλλά ας περάσουμε στην ουσία της υπόθεσης: Η φήμη ότι η δημοσιογράφος έχει φραντσάιζ των Goody’s δεν αρκεί από μόνη της για να στήσει κανείς ένα τέτοιο σενάριο εναντίον της ίδιας αλλά και της ηγεσίας της ΚΕ, με τις καταγγελίες της λογοκρισίας και της παρέμβασης υπέρ της εταιρείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν κουτσομπολιό και συκοφαντία.

Δεν είναι όμως, για τους εξής δύο λόγους:

(α) Κουτσομπολιό; Μία απλή συνδυαστική αναζήτηση στο ίντερνετ (στις ιστοσελίδες σχετικά με τις επιχειρήσεις φραντσάιζ της Goody’s και του Εθνικού Τυπογραφείου (σάιτ με συνδρομή) με τα ΦΕΚ των ανώνυμων εταιρειών) αρκεί για να δείξει ότι η δημοσιογράφος της Κ.Ε., από το 1999 ως το 2007, άλλοτε δηλώνοντας «δημοσιογράφος», άλλοτε «επιχειρηματίας», μετέχει ως μέλος στο Δ.Σ. της «PETE POΔIΑKΑ EΣTIΑTOPIΑ TΑXEIΑΣ EΞYΠHPETHΣHΣ Α.E.», η οποία έχει με δικαιόχρηση (franchising) υποκαταστήματα των Goody’s. (Στα ίδια διοικητικά συμβούλια μετέχει ως αντιπρόεδρος ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Αχιλλέας Φώλιας, εκ των ιδρυτών της Goody’s και πρόεδρος της εταιρείας μέχρι την απορρόφησή της από την εταιρεία Vivartia, που με τη σειρά της εξαγοράστηκε από τη MIG του κ. Βγενόπουλου).

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν είναι δημοσιογραφική αμαρτία το να έχει κάποιος επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα να είναι δημοσιογράφος. Είναι τόσο δύσκολο ένας δημοσιογράφος να ζει έντιμα μόνο από το επάγγελμά του, ώστε καμιά φορά είναι προτιμότεροι οι συνάδελφοι που ταυτόχρονα βγάζουν χρήματα από άλλες δραστηριότητες. Τουλάχιστον, δεν «τα παίρνουν» κάτω από το τραπέζι ή δεν είναι σε δέκα διαφορετικά pay-roll ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών. (Οι αριστεροί αγωνιστές βγάζουν σπυράκια φυσικά με κάτι τέτοια – στη θεωρία μόνο, γιατί δεν τους είδα, όσους είναι εντός της «Ε», στην υπόθεση Goody’s να βγάζουν σπυράκια.)

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και μάλιστα μεγάλο όταν η επιχειρηματική δραστηριότητα επηρεάζει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτό ακριβώς συνέβη.

(β) Συκοφαντία; Οπως αναφέρω και στο «Ημερολόγιο Λογοκρισίας», το συσχετισμό του ρεπορτάζ για τα φαστ-φουντ με τη δημοσιογράφο που έχει τα φραντσάιζ των Goody’s δεν τον κάναμε εμείς, οι συντάκτες του ρεπορτάζ, αλλά ο ίδιος ο αρχισυντάκτης. Σε συζητήσεις του με συναδέλφους της Κ.Ε. μας κατηγόρησε πως κάναμε το ρεπορτάζ επειδή γνωρίζαμε τη σχέση της συναδέλφου με τα Goody’s.

Με άλλα λόγια, το στοιχείο που πρώτος ο αρχισυντάκτης επικαλέστηκε (τη σχέση της δημοσιογράφου με τα Goody’s), όταν το επικαλεστήκαμε εμείς, θεωρήθηκε συκοφαντία!

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζαμε ότι η δημοσιογράφος συνδέεται επιχειρηματικά με τα Goody’s. Αλλά, ακόμα και αν το γνωρίζαμε, είναι τρομερό το ότι η διεύθυνση της ΚΕ ισχυρίζεται πως αυτός είναι λόγος για να μην κάνουμε το ρεπορτάζ. Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει στο εξής να εξαρτούν το τι ρεπορτάζ θα κάνουν από τα επιχειρηματικά συμφέροντα των συναδέλφων τους!

Η φαιδρή πλευρά της ιστορίας είναι πως ακόμα και σήμερα ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης της Κ.Ε. πιστεύουν ότι το κάναμε το ρεπορτάζ για να πλήξουμε τη δημοσιογράφο-επιχειρηματία και τους ιδίους…

Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Ρε συ Νικόλα στο ΕΤ.gr δεν μπορούμε να δούμε το Δ.Σ. της PETE ζητά συνδρομή. Για βοήθα λίγο…

 2. Αν και δεν ειμαι αναγνωστης της Ελευθερουτοπιας, για να ειμαι ειλικρινης δε περιμενα τετοιου βαθμου λογοκρισιας σ ενα τοσο σοβαρο θεμα οσο αυτο που πραγματευεται το ρεπορταζ σας.
  Ειλικρινα η αγανακτιση μου ειναι μεγαλη οταν εταιριες πολυεθνικες ακολουθουν κατα γραμμα (Σχεδον) ολες τις οδηγιες ασφαλιας του παγκοσμιου οργανισμου υγειας, σε ολες τις χωρες εκτος της χωρας μας. Να υποθεσω οτι μας θεωρουν αδαεις; μηπως μας θεωρουν «Ανθεκτικους» στον καρκινο που μας σερβιρουν καθημερινα; (συγχωρηστε μου την υπερβολη,αν και δε ξερουμε τις μελλοντικες επιπτωσεις αυτων των ουσιων).
  Και αν αυτες οι πολυεθνικες μας αγνοουν κυριολεκτικα και επιδεικτικα,τοτε γιατι δεν υπαρχει καποιος φορεας αφυπνισμενος να παρεμβει;
  Ισως εαν εβγαινε σε εκπομπη του Ευαγγελατου να «αναγκαζονταν» να παρεμβουν.
  Συνεχιστε τη καλη δουλεια και μακαρι το «αμαρτωλο» (αστειο) blog σας να μεταμορφωθει σε μια αποκαλυπτικη και αντικειμενικη e-εφημεριδα.

  Με εκτιμηση
  Σάββας

 3. Αγαπητέ Νικόλα,
  Η απορία μου είναι η εξής: Δεν υπάρχει κάποια διάταξη στο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ που να απαγορεύει αυτήν την εμπλοκή συμφερόντων; Τι εννοώ: σε περιπτώσεις που η δευτερεύουσα (τριτεύουσα κ.ο.κ.) ιδιότητα ενός δημοσιογράφου θέτει εμπόδια στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθεροτυπία, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί αποβολής του δημοσιογράφου αυτού από την ΕΣΗΕΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: