• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

7 παρεμβάσεις υπέρ της Goody’s

Κατά την προσωπική μου γνώμη, η παρέμβαση της διεύθυνσης της Κ.Ε. υπέρ της εταιρείας είναι φανερή σε επτά σημεία.

Πριν, όμως, τα επτά σημεία, ας το ξεκαθαρίσω και πάλι:

Πρώτον, δεν υποστηρίζω (ούτε υποστήριξα ποτέ) ότι αυτοί που έκοψαν το κομμάτι και πέτυχαν την απόλυσή μου έχουν οικονομική συναλλαγή με τα Goody’s.

Δεύτερον, δεν έχω καμιά ένδειξη ότι στη λογοκρισία του κομματιού τα ίδια τα Goody’s έπαιξαν ρόλο. Απεναντίας, πιστεύω ότι τα Goody’s, και τα κάθε Γκούντιζ, είναι πιο έξυπνα: αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα ‘χαν ποτέ προκαλέσει τέτοια φασαρία…

Τα επτά σημεία:

(1) Ο αρχισυντάκτης ασχολήθηκε μόνο με την παράγραφο (80 λέξεις σε σύνολο 1.600) που αφορούσε τη μία εταιρεία (Goody’s), και διόλου με τα υπόλοιπα σημεία του ρεπορτάζ.
(2) Ο αρχισυντάκτης αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων εναντίον της μίας εταιρείας (Goody’s) αλλά κανένα από τα στοιχεία εναντίον της άλλης (McDonald’s).
(3) Στο άρθρο του ο καθηγητής Γεωργίου (ο οποίος κλήθηκε από τον αρχισυντάκτη να «ισορροπήσει» το κομμάτι) παίρνει θέση υπέρ της ποιότητας των προιόντων της μίας εταιρείας (Goody’s), και μάλιστα υιοθετεί έναν ισχυρισμό εναντίον των προιόντων της άλλης: («τα τρανς λιπαρά οξέα ενοχοποιούνται για καρκίνους»). Πρόκειται για ισχυρισμό, ο οποίος καλώς ή κακώς δεν είναι αποδεδειγμένος. Με άλλα λόγια, ο καθηγητής αντί να προστατέψει την εφημερίδα, την εκθέτει σε αγωγή!
(4) Ο καθηγητής Γεωργίου έχει χρησιμοποιηθεί επτά φορές ως πηγή στα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου που έχει τα φραντσάιζ της Goody’s (σε σύνολο εννέα που έχει χρησιμοποιηθεί σε ρεπορτάζ της Κ.Ε.).
(5) Ο αρχισυντάκτης στις συνομιλίες του με ορισμένους από τους δημοσιογράφους της Κ.Ε. μας κατηγόρησε (τους δύο συντάκτες του ρεπορτάζ) ότι κάναμε επίτηδες το συγκεκριμένο ρεπορτάζ (που αφορούσε τα Goody’s) για να πλήξουμε τον ίδιο και τη δημοσιογράφο-επιχειρηματία.
(6) Ο διευθυντής ισχυρίστηκε ότι ήταν ενήμερος από την αρχή για τις κινήσεις του αρχισυντάκτη και πως έκοψε το ρεπορτάζ των συντακτών επειδή δεν ήταν καλό και εξέθετε την εφημερίδα σε αγωγές!
(7) Η δημοσίευση του ρεπορτάζ αναβαλλόταν από Κυριακή σε Κυριακή. Τελικά, το ρεπορτάζ δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Για μία πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με το πώς και από πού προκύπτουν τα επτά σημεία, βλ. Ημερολόγιο Λογοκρισίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: