• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Ο Kαθηγητής Γεωργίου

Και μέσα σε όλα αυτά ο Καθηγητής Γεωργίου.

Χρήστος Γεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Επιστρατεύτηκε από τον αρχισυντάκτη Βαγγέλη Σιαφάκα για «να ισορροπήσει το ρεπορτάζ» (σύμφωνα με τον ίδιο τον αρχισυντάκτη). Χωρίς να ενημερωθούμε οι δύο συντάκτες, το «κομμάτι» του κ. Γεωργίου πήρε θέση πλάι στο κανονικό ρεπορτάζ. Τελικά, δεν χρειάστηκε να δημοσιευθεί, αφού η διεύθυνση της Κ.Ε. έκοψε όλο το ρεπορτάζ.

Ακολουθούν: το κείμενο του κ. Γεωργίου (όπως είναι καταχωρημένο στο ηλεκτρονικό αρχείο της Κ.Ε.), μερικά σχόλια για το κείμενο,  και στο τέλος το προσωπικό μου, υποκειμενικό συμπέρασμα.

Τα τοξικά τρανς λίπη των φυτικών βουτύρων (φυτίνες) δεν πρέπει να συγκρίνονται με τα κορεσμένα λίπη των φυτικών λαδιών ως προς τη διαιτητική επικινδυνότητα, ούτε όλα τα ακόρεστα λίπη των τελευταίων να θεωρούνται ‘καλά’ λίπη. Συγκεκριμένα, τα τρανς λίπη, παρότι ακόρεστα, ενοχοποιούνται ακόμα και για καρκίνους. Επίσης, πολλά από τα ακόρεστα λίπη των φυτικών λαδιών, τα πολυακόρεστα, γίνονται τοξικά κατά το τηγάνισμα γιατί οξειδώνονται. Από τα ακόρεστα λίπη των φυτικών λαδιών, ωφέλιμα είναι κυρίως τα μονοακόρεστα (π.χ. το ολεϊκό του ελαιόλαδου), αλλά όχι όλα (π.χ. το ερουσικό οξύ). Επομένως, υπό συνθήκες τηγανίσματος των φυτικών λαδιών, η επικινδυνότητα των κορεσμένων λιπών τους αθροίζεται με αυτή των πολυακόρεστών τους, και δεν σχετίζεται με αυτή των τρανς λιπών των φυτικών βουτύρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα φυτικό λάδι θεωρείται διαιτητικά πιο ωφέλιμο όταν περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστων και μικρότερο πολυακόρεστων και κορεσμένων λιπών. Με βάση λοιπόν τέτοια ποσοστά (%-μονοακόρεστα/%-πολυακόρεστα + %-κορεσμένα), τα συνήθη φυτικά έλαια σε σειρά μειούμενης διαιτητικής αξίας είναι: ελαιόλαδο (73%/11%+14%), κανόλα λάδι (62%/32%+6%), φυστικέλαιο (49%/33%+18%), σουσαμέλαιο (43%/43%+14%), φοινικέλαιο (38%/10%+52%), σογιέλαιο (24%/61%+15%), καλαμποκέλαιο (25%/62%+13%), βαμβακέλαιο (26%/50%+24%). Αυτή η σειρά θα άλλαζε αν τα φυτικά λάδια αξιολογούνταν με βάση το ποσό των διαιτητικά ωφέλιμων αντιοξειδωτικών συστατικών τους (θα ήταν: σογιέλαιο, κανόλα, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο) ή αν λαμβανόταν υπόψιν ότι τα λάδια κανόλα, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο και καλαμποκέλαιο προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Συμπερασματικά, ο πελάτης κάθε είδους ταχυφαγείου θα πρέπει να αποφεύγει τόσο τα τηγανισμένα προϊόντα όσο και αυτά που περιέχουν φυτικά βούτυρα.

Χρήστος Γεωργίου

Αναπλ. Καθηγητής Βιοχημείας

Τμήμα Βιολογίας

Πανεπιστήμιο Πατρών

Μερικά σχόλια μου για το κείμενο Γεωργίου:

(α) Ο κ. Γεωργίου έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν συνολικά 9 φορές ως πηγή από συντάκτες της Κ.Ε. στα ρεπορτάζ τους. Από αυτές, τις 7 ήταν σε κείμενα της δημοσιογράφου που έχει τα φραντσάιζ των Goody’s.

(β) O κ. Γεωργίου κλήθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας να ισορροπήσει το ρεπορτάζ. Ομως, παρότι το ρεπορτάζ ήταν συνολικά 1.600 λέξεις, επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με το κομμάτι που αφορούσε τα λιπαρά των φαστ-φουντ και ιδιαιτέρως αυτά των Goody’s, και διόλου με το κομμάτι που αφορούσε τα McDonalds. Γιατί;

(γ) O κ. Γεωργίου γράφει επί λέξει: «τα τρανς λίπη, παρότι ακόρεστα, ενοχοποιούνται ακόμα και για καρκίνους«. Με άλλα λόγια: Τα λίπη των McDonald’s (που χρησιμοποιούν τρανς λίπη) είναι καρκινογόνα. Ομως, αυτό είναι ανυπόστατο, σύμφωνα με δύο τουλάχιστον διαφορετικές πηγές: (α) Υπουργείο Υγείας του Καναδά, «TRANSforming the Food Supply», Iούνιος 2006, σελ. 74. Και (β)  Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society), “Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο” (Common Questions About Diet and Cancer). Αυτός ήταν ο λόγος που στο ρεπορτάζ μας αποφύγαμε να συνδέσουμε τα τρανς με τον καρκίνο: Για να μην εκθέσουμε την εφημερίδα σε αγωγές! (Κατά τα λοιπά το ρεπορτάζ μας ήταν πιο επικριτικό για τα McDonald’s παρά για τα Goody’s. Επικριτικό αλλά όχι ανυπόστατο).

Το δικό μου συμπέρασμα: Η ηγεσία της εφημερίδας επιστράτευσε έναν καθηγητή για να βγάλει λάδι τη μία εταιρεία (Goody’s) και να επιτεθεί εναντίον της άλλης (McDonald’s), χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν σοβαρό ανυπόστατο ισχυρισμό και εκθέτοντας έτσι την εφημερίδα σε αγωγή. Η ηγεσία της εφημερίδας δηλαδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εταιρείας, παρότι αυτά έβαζαν σε κίνδυνο την ίδια την εφημερίδα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: