• Τι είναι & τι θα ‘θελα να είναι

  Η Ελευθερουτοπία ξεκίνησε ως ένα μπλογκ για τη λογοκρισία ενός συγκεκριμένου ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Θα 'θελα, όμως, να άνοιγε τη συζήτηση για το γενικότερο πρόβλημα λογοκρισίας που υπάρχει στην εφημερίδα. Ακόμα πιο πολύ θα 'θελα να άνοιγε τη συζήτηση για τη λογοκρισία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
 • 2007 / Το ρεπορτάζ & η λογοκρισία

  Τον Ιούλιο του 2007, ένα ρεπορτάζ μου για την ποιότητα των λαδιών στα McDonald's και τα Goody's προσέκρουσε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της ηγεσίας της Κ.Ε. και μιας δημοσιογράφου της Κ.Ε. (που έχει φραντσάιζ των Goody's) με την ίδια τη Goody's. Η ηγεσία της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Όταν ζήτησα εξηγήσεις, η διεύθυνση προσπάθησε να με απολύσει και με έβαλε στο ψυγείο.
 • 2008 / Απόλυση & μπλογκ

  Μετά από ένα χρόνιο αναγκαστικού ψυγείου, στα μέσα του καλοκαιριού η εργοδοσία της Κ.Ε. με απέλυσε. Ταυτόχρονα, έφτιαξα αυτό το μπλογκ για μιλήσω επωνύμως για όσα είχαν συμβεί.
 • 2009 / Τα Goody’s καταργούν το φοινικέλαιο

  Τα Goody's καταργούν το φοινικέλαιο και καλούν την καθηγήτρια Τριχοπούλου (βασική πηγή του κομμένου ρεπορτάζ, την οποία η διεύθυνση της Κ.Ε. αμφισβήτησε επειδή στρεφόταν εναντίον του φοινικελαίου) να προλογίσει τη νέα καμπάνια της εταιρείας.
 • Στατιστικά

  • 64,452 hits
 • Advertisements

Οι Πηγές

Γελοία κατάσταση: Τόσους μήνες μετά, να ανατρέχω στις πηγές του κομμένου ρεπορτάζ για να αποδείξω ότι δεν ήταν «για τα σκουπίδια», όπως είπε ο αρχισυντάκτης Σιαφάκας. Σε αυτό, είχα τύχη. Θα μπορούσαμε (όπως συμβαίνει πολλές φορές) να είχαμε χρησιμοποιήσει ως πηγή κάποιον από αυτούς τους μαΐντανούς-καθηγητάδες που στολίζουν τα πάνελ των τοκ-σόου. Αλλά, ακριβώς επειδή το ρεπορτάζ αφορούσε εταιρείες, και επειδή γνωρίζουμε καλά πως στην Ελλάδα το ρεπορτάζ για εταιρείες είναι ταμπού, αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο καλύτερα από ότι συνήθως.

Η αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν ότι τις μέρες εκείνες (Ιούλιος 2007) στη Νέα Υόρκη θα έμπαινε σε εφαρμογή η απαγόρευση των τρανς λιπαρών στα εστιατόρια. H ιδέα του ρεπορτάζ σε αυτό στηρίχτηκε: Αν στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου απαγορεύουν τα τρανς, τι κάνουμε στην Ελλάδα;

(Εκ των υστέρων, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως το θέμα έγινε αρχικά δεκτό από την ηγεσία της ΚΕ επειδή φαινόταν να συμφέρει τα Goody’s που δεν χρησιμοποιούν τρανς έναντι των McDonalds που χρησιμοποιούν. Το πράγμα στράβωσε φυσικά όταν από το ρεπορτάζ προέκυψε κάτι το προφανές: πως ΚΑΙ τα κορεσμένα λιπαρά των Goody’s είναι βλαβερά.)

Μετράω τις πηγές του ρεπορτάζ:

1 – Πόρισμα Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, 2 – απόφαση Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 3 – απόφαση Δήμου Νέας Υόρκης, 4 – ξένα δημοσιεύματα για τα τρανς λιπαρά (ενδεικτικά Le Monde στις 9/5/2007, Associated Press στις 26/6/2007), 5 – δήλωση ευρωβουλευτή Χατζηδάκη στην Κ.Ε., 6 – δήλωση επιτρόπου Ε.Ε. Κυπριανού, 7 – δήλωση διατροφολόγου Ζουμπανέα για την έρευνα TRANSFAIR στην Κ.Ε., 8 – δήλωση καθηγητή Καφάτου στην Κ.Ε., 9 – εγκύκλιος υπουργείου Υγείας, 10 – δήλωση τεχνολόγου τροφίμων Τότσιου στην Κ.Ε., 11 – επιτόπιο ρεπορτάζ στις αλυσίδες μικρογευμάτων και σφολιατοειδών, 12 – οφ-δε-ρέκορντ συνέντευξη με διευθυντή παραγωγής σε ελληνική βιομηχανία τροφίμων, 13 – εγκυκλοπαιδικά λήμματα για τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά, 14 – δήλωση μέσω μέιλ εκπροσώπου McDonald’s Παλιγγίνη, 15 – δελτίο τύπου McDonalds, 16 – διάψευση της παλαιότερης δέσμευσης των McDonalds από τη ΜΚΟ «Center for Science in the Public Interest», 17 – φυλλάδιο διατροφικής ενημέρωσης McDonalds που μοιράζεται στα αθηναΐκά εστιατόρια της αλυσίδας, 18 – δήλωση μέσω μέιλ εκπροσώπου Goody’s Μπαμπανάρα, 19 – δήλωση υπεύθυνου έρευνας και ποιότητας Goody’s Καλλίτση, 20 – δήλωση μέσω μέιλ εκπροσώπου Goody’s Καφίρη, 21 – δήλωση καθηγήτριας Τριχοπούλου στην Κ.Ε., 22 – έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σύνολο πάνω-κάτω 22 πηγές.

Από όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η ηγεσία της ΚΕ είχε πρόβλημα μόνο με δύο, και μάλιστα από τα πιο αξιόπιστα: Την άποψη της Καθηγήτριας Τριχοπούλου και το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας! Συμπτωματικά, και τα δύο αφορούν τα Goody’s, στοιχεία για τα οποία η ίδια η Goody’s είχε λάβει γνώση αλλά δεν αμφισβήτησε! Στο τέλος φυσικά η ηγεσία της ΚΕ επέλεξε μία καλύτερη λύση από τη χειρουργική επέμβαση: χραπ, έκοψε ολόκληρο το κείμενο.

Στη συνέχεια δίνω την ακριβή παραπομπή των επιστημονικών παραπομπών.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Για τα τρανς λιπαρά:
1. Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, «Hidden Trans Fat Exposed» («Αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα τρανς λιπαρά»), 2007.
2. Φυλλάδιο του Δήμου Νέας Υόρκης, «The Regulation to Phase Out Artificial Trans Fat In New York City Food Service Establishments» (pdf), («Ο Κανονισμός για την Κατάργηση των Τεχνητών Τρανς Λιπαρών στα Εστιατόρια της Νέας Υόρκης»).
Για το φοινικέλαιο:
3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization), «Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases» («Διατροφή και Πρόληψη των Χρόνιων Παθήσεων»), Γενεύη, 2003, σελ. 82, 88, 147.
4. Δήλωση μέσω τηλεφώνου της Καθηγήτριας Τριχοπούλου στην «Κ.Ε.».

Για τη σχέση τρανς λιπαρών και καρκίνου:
5. Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society), «Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με τη δίαιτα και τον καρκίνο» (Common Questions About Diet and Cancer).
6. Υπουργείο Υγείας Καναδά, «TRANSforming the Food Supply», Iούνιος 2006, σελ. 74.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: